Johan Sebastian Bach

Cultuurcafé | Piet Philipse

Muzieklezing over de Johannes Passion

Op Goede Vrijdag 1724 klonk Bach’s eerste grote Passie: de Johannes Passion. En nu 300 jaar nadat de eerste klanken van dit stuk zich aan de wereld toonden kennen we het nog steeds. Al werd het werk in eerste instantie beoordeeld als een studie voor Bach's Mattheüs Passion en gezien als van mindere kwaliteit. . Niets is echter minder waar, integendeel. Tijdens dit cultuurcafé zal Piet Philipse u vertellen waarom. De lezing wordt uiteraard omlijst met heel veel muziekvoorbeelden. Hebt u het ooit gezongen of kent u het? Na deze lezing luistert u of zingt u het beslist anders. Kom luisteren naar het verhaal en de muziek.

Over Piet Philipse 

Piet is als dirigent betrokken bij het participatie koor in 't Gooi. Zijn jarenlange ervaring als dirigent gaat hij inzetten voor dit mooie doel.


Piet Philipse studeerde orgel en koordirectie aan de Zeeuwse muziekschool bij Adriaan Fonteyn. In 1960 startte zijn loopbaan als organist in de Gereformeerde Kerk te Tiel, eerst als invaller en van 1962 met een vaste benoeming, waarna benoemingen volgde in Goes (1964), Hilversum (1975) en in de Wilhelminakerk te Bussum (1985). In september 1967 komt de eerste benoeming als dirigent. (heel populair in die tijd een jongerenkoor). Benoemingen als cantor/organist in de daaropvolgende jaren volgen in Goes, ’s-Gravenpolder, Hilversum, Huizen, Amersfoort en Bussum.

Het belangrijkste vond en vindt Piet Philipse nog steeds probeer van noten muziek te maken die mensen raakt en daar is emotie voor nodig. Durf kritisch zijn op jezelf. Neem geen genoegen met een lagere maatstaf als je een hogere kunt halen. Het publiek verwacht, en terecht, een kwaliteitsnorm die de toets der kritiek kan doorstaan. Natuurlijk zijn er verschillen in kwaliteit tussen diverse koren, denk eens aan de Engelse koorscholen of de beroepskoren in de wereld, maar het mag zijn inziens nooit een excuus zijn om onder je niveau presteren. Hij is bijna een muzikale alleseter als het over koormuziek gaat, mits muziek en tekst gezamenlijk nog wat te zeggen hebben voelt hij zich daar meestal wel bij thuis.

Op dit moment is hij als dirigent verbonden aan het door hem zelf opgerichte Vocaal ensemble Voices en het Wilhelminaconsort uit Bussum en cantor-organist bij de St.Vitusparochie in Naarden. Tevens is hij verbonden als cantor-organist aan de cantatediensten in Bussum die in de periode tussen september en mei op de derde zondag van de maand worden gehouden, waar hij verantwoordelijk is voor de liturgische opzet en de muzikale invulling van de cantatediensten.

Naast het dirigeren van zijn vocaal ensemble bespeelde hij tot 2011 ook het monumentale Flentrop orgel in de Wilhelminakerk te Bussum.

Altijd op de hoogte van het laatste theaternieuws?